dinsdag 1 mei 2012

De liefde …


Zij kwetst niemands gevoel,
zij zoekt zichzelf niet,
zij wordt niet verbitterd,
zij rekent het kwade niet toe.

1 Korinthiërs 13:5 (NBV)

Liefde: het mooiste en moeilijkste onderwerp in de Bijbel!

Het mooiste, want we hebben wel door dat zonder liefde er geen menswaardig leven mogelijk is. Zonder liefde wordt de samenleving tot een jungle, waar iedereen ‘op scherp’ staat en waar het recht van de sterkste geldt. Zonder liefde worden onze gezinnen tot lege omhulsels, waarin man en vrouw opstaan tegen elkaar, ouders en kinderen elkaar het leven zuur maken.

Zonder liefde is de gemeente een verzameling mensen die – oppervlakkig gezien – samen op weg zijn naar Gods toekomst, maar in feite ieder op eigen houtje op reis zijn. Het lijkt om een file tijdens de vakantie: auto’s die weliswaar dezelfde kant op rijden, maar ieder op zichzelf en elkaar in de weg zittend. Op zoek naar eigen ‘ruimte’, eventueel ten koste van de anderen.

In het dertiende hoofdstuk van de eerste brief aan de Korinthiërs wordt een alternatief geboden, een nieuwe levensstijl met als kernwoord: liefde. Liefde als bewuste keuze, als wapen tegen wat hierboven beschreven staat. Liefde die maakt dat je bewust kiest om zorgvuldig om te gaan met de gevoelens van de ander. Die tegenover egoïsme de daad stelt om niet enkel zichzelf te zoeken, maar ook te letten op het belang van de medemens. Liefde die je in staat stelt om te blijven weigeren kwaad met kwaad te vergelden. Liefde die het kwade niet toerekent en die niet verbitterd zelf afhaakt.

Liefde: het mooiste en moeilijkste onderwerp in de Bijbel! Het moeilijkste, want die liefde kunnen we uit onszelf niet opbrengen. Gelukkig is die liefde wel verkrijgbaar op het Hoogste Adres: bij Christus zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten